W okresie zimowym szczególnie powinniśmy stawiać na pokarmy bogate w składniki odżywcze. A doskonale w tym wypadku sprawdzą się buraki – warzywa, w których znajdują się m.in. wspomagające odporność antycyjany. Warto również pamiętać o niezwykłych walorach smakowych oraz o mnogości możliwości wykorzystania ich w przeróżnych daniach. Dokładnie 24 listopada obchodzimy Dzień Buraka. Tego dnia warto postawić na buraka!
Początki tych niezwykłych warzyw nie wyglądały zbyt „kolorowo”, bowiem wykorzystywano jest jako paszę dla zwierząt, same zaś pełniły funkcję warzyw ogrodowych. Na szczęście historia uprawy buraków w Polsce posiada ponad 200-letnią tradycję a na wzrost wydajności buraka duży wpływ miało wprowadzenie pod koniec XIX wieku nawożenia mineralnego opartego przede wszystkim na saletrze chilijskiej i soli potasowej. Od tamtej pory burak gości na rodzimych stołach regularnie, wyszczególniając wigilię Bożego Narodzenia.
Buraki to zdrowie!
Buraki to źródło tak ważnego dla kobiet kwasu foliowego, który wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Jak łatwo wywnioskować z barwy tego warzywa, wspomaga ono produkcję czerwonych krwinek. Ponadto to właśnie buraki wspomagają proces odchudzania. Dlaczego? Spożywanie tego produktu przyspiesza przemianę materii, bardzo dobrze działa na wątrobę a także wpływa na usuwanie z organizmu toksyn.
Tryptofan – nazwa ta pewnie wielu osobom niewiele mówi ale to właśnie ten zawarty w burakach związek chemiczny daje poczucie zadowolenia. W tym kontekście należy więc zaznaczyć, że już w czasach starożytnych uważano buraki za niezwykle cenny afrodyzjak. Warto natomiast pamiętać, że mimo wielu właściwości leczniczych na spożywanie tych warzyw powinny uważać szczególnie osoby cierpiące na cukrzycę (ze względu na dużą zawartość cukru). Ponadto buraki obniżają ciśnienie, dlatego dla niskociśnieniowców polecane jest pice soku z buraka na noc. Co więcej, ograniczyć spożywanie tego warzywa powinny również osoby cierpiące na reumatyzm a także kamicę nerkową, a to wszystko przez zawartość szczawianów mogących zaostrzyć dolegliwości. Jeżeli jednak kochamy te czerwone przysmaki, to rozwiązaniem w tym wypadku jest przyprawienie buraków znaczną ilością liści laurowych
Buraki to…
… barszcz czerwony na wigilijnym stole! Niewielu wyobraża sobie Boże Narodzenie bez aromatycznej, czerwonej zupy z uszkami. Barszcz to jedna z pierwszych zup, które na naszych stołach serwowane są po dziś dzień. Pierwsza wzmianka o barszczu pojawia się w XVI wieku, i to dzięki Mikołajowi Rejowi, który ujął tę potrawę w swoim dziele pt. „Żywot człowieka poczciwego” (1567r.).
- Do wigilii pozostało jeszcze trochę czasu, więc przygotowywanie barszczu możemy odłożyć na nieco późniejszy termin. Jednak jako, że już 24 listopada obchodzimy Dzień Buraka warto postawić na dania, których składnikami będą wspomnieni solenizanci. Buraki mają wiele kulinarnych zastosowań. Możemy z nich robić zupy, zdrowe koktajle, soki, surówki, a także gotować, piec i smażyć. Wiemy, że przygotowanie buraczków, gotowanie czy pieczenie często bywa czasochłonne, jednak korzyści zdrowotne i walory smakowe nie pozostawiają wątpliwości - tłumaczy Piotr Kraszkiewicz, właściciel Przedsiębiorstwa Wielobranżowego PJW Piotr Kraszkiewicz
Aby gotowanie stało się jeszcze przyjemniejsze z pomocą przychodzi wspomniany producent - laureat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” - oferując ugotowane buraki, gotowe do bezpośredniego spożycia oraz przyrządzania pysznych potraw.
Oto kilka propozycji smacznych buraczanych potraw :
I. SAŁATKA Z BURAKÓW
- 500g gotowanych buraków firmy Kraszkiewicz – Z natury Pyszne(Certyfikat „ Doceń Polskie i tytuł TOP PRODUKT)
- 200 g sera feta
-4 garście rukoli
- 2 łyżki pestek dyni
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
-
Buraki pokroić w kostkę, wraz z rukolą i pokruszoną fetą umieścić w naczyniu.
-
Na patelni podpiec pestki dyni, dodać do miski z burakami
-
Wszystkie składniki dressingu wymieszać ze sobą i polać przygotowaną sałatkę.
Najlepiej smakuje schłodzona.
II. SAŁATKA Z BURAKÓW Z OGÓRKIEM KISZONYM I KOPERKIEM
- 500g gotowanych buraków firmy Kraszkiewicz- Z natury Pyszne(Certyfikat „ Doceń Polskie i tytuł TOP PRODUKT)
- 3 szt. ogórków kiszonych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki świeżego koperku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Buraki pokroić w kostkę, ogórki pokroić w plasterki, przełożyć do miseczki i wymieszać.
-
Dodać jogurt naturalny i przetarty czosnek.
-
Dodać koperek, doprawić pieprzem i wymieszać.
III. KOPYTKA Z BURAKAMI
- 500 g gotowanych buraków firmy Kraszkiewicz – Z natury Pyszne(Certyfikat „ Doceń Polskie i tytuł TOP PRODUKT)
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 jaja
- szczypta soli
Przygotowanie:
-
Buraczki zetrzeć na tarce
-
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę
-
Ziemniaki połączyć z mąką pszenną, burakami, mąką ziemniaczaną i jajkami. Wyrobić delikatne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze mąkę.
-
Oderwać porcję ciasta i uformować wałki. Nożem odcinać kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypać dodatkowo mąką pszenną lub ziemniaczaną.
-
Gotować kopytka w osolonej wodzie, od wypłynięcia około 1 minutę
-
Wyłowić łyżką cedzakową i podawać.
VI. BURACZKI ZASMAŻANE
- 4 opakowania (2kg) buraków gotowanych firmy Kraszkiewicz- z Natury Pyszne (Certyfikat „ Doceń Polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 2 cebule
- 2 łyżeczki soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 2 łyżki oleju
- zasmażka
Przygotowanie:
-
Buraki zetrzeć na tarce
-
Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do buraków.
-
Dodać przyprawy, sok z cytryny, wymieszać dokładnie, dodać zasmażkę i zagotować.
***
Autor tekstu: Magdalena Matusik/Adventure Media
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów:
Magdalena Matusik
magdalena.matusik@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 690 449 064
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70
Link do strony artykułu: https://wirtualnemedia.pl./centrum-prasowe/artykul/b-jak-burak-warzywo-z-masa-skladnikow-odzywczych